Till umu.se
Anmäl dig här

Kostvetarprogrammet, 180 hp

Om programmet

Kostvetarprogrammet är ett treårigt program som vänder sig till dig som vill arbeta med kost i kombination med ekonomi och ledarskap eller kost i kombination med livsmedelssäkerhet.


 

Programtyp: Nybörjarprogram
Examen: Filosofie kandidatexamen, huvudområde kostvetenskap. Anmälan och behörighet Utbildningsplan

Så läser du

Första året på kostvetarprogrammet läser du ett basblock i kostvetenskap som bland annat består av näringslära, livsmedelskemi, kostsociologi, folkhälsa och livsmedelsvetenskap. Under den tredje terminen ansvarar du och dina studiekamrater för driften av en utbildningsrestaurang och allt vad som hör därtill; måltidsplanering, hygien, inköp, ekonomi, logistik, ledarskap med mera. Därefter väljer du inriktning ekonomi och ledarskap eller livsmedelssäkerhet.

Redan på den tredje terminen får du gå ut på två veckors fältstudier till olika organisationer och företag. Senare under utbildningen ligger en längre verksamhetsförlagd utbildning (praktik) som omfattar ca 10 veckor. Programmet förbereder dig för studier på avancerad nivå och i nästa steg möjlighet att fortsätta med forskarutbildning.
 

Det här kan du jobba med

Dagligen äter många människor någon av sina måltider utanför hemmet. Programmet förbereder dig för arbete inom detta aktuella och växande område och beroende på vilken inriktning du väljer kan yrkesrollen se olika ut.

Du kan arbeta med ledning och planering av offentlig och privat måltidsverksamhet. Vikten av att konsumenter har tillgång till säker mat innebär att en kostvetare även kan arbeta med livsmedelssäkerhet inom kommunal eller privat verksamhet. Andra arbetsuppgifter kan vara produktutveckling, kvalitetssäkring, information och utbildning inom livsmedelsindustrin och handeln.

Läs mer om anmälan och behörighet

Sidansvarig: Maria Bylund
2010-04-22

Kontaktinformation

Umeå universitet, Institutionen för kostvetenskap
Lärarutbildningshuset

Webbsida

Kontaktperson:
Charlotta Bergström

Tel: 090-786 64 82

Fax: 090-786 99 80

Kontaktformulär